UNG HJELPER ELDRE: YUSRA OG GUNNAR

Her kan du lese om Yusra Hussain (17) som hver tirsdag er på besøk hos Gunnar Bedsvåg.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag?
Yusra: – Jeg begynner alltid kl 17 med en klem. Så snakker vi i en halvtimes tid om alt mulig og om hvordan uken har vært. Så spør jeg om det er noe som skal gjøres, og så setter jeg igang med det.

Gunnar: – Ja, hun gjør alt som en husmor gjør.

Hva er det som er så bra med Yusra?
Gunnar: – Hun er veldig blid. Jeg smiler når hun kommer, og jeg gråter når hun går. Hun er et veldig behagelig menneske.

Hva er det som er så bra med Gunnar?
Yusra: Gunnar er positiv hver dag. Han har den der bestefarsrollen, liksom alt ved han. Det startet som en jobb, men nå gleder jeg meg til hver uke.

– Alle i huset her pleier å kalle Gunnar for «bestefaren til Yusra», og om vinteren når det er mørkt pleier han å følge meg hjem selv om jeg bare bor i naboblokka.

Hva tenkte dere om dette før oppstart?
Yusra: – Jeg så en artikkel på Facebook der det stod om jobb for ungdommer, og jeg ville være selvstendig og tjene egne penger. Jeg har hatt et godt inntrykk hele veien, det føles liksom ikke som vanlig jobb, men heller å komme på jobb til bestefar.

Gunnar: – Ja jeg skulle jo lære henne ting, men jeg tenkte jeg skulle vente å se hvordan hun gjorde det. Med en gang jeg så henne tenkte jeg at «hun der vet akkurat hva hun skal gjøre». Og så hadde jeg ingenting å klage på, for det har hun visst hele tiden. Hun møter presis, og så hender det at jeg må fortelle henne at klokka har passert 19 til og med.

Yusra: Jeg følte at vi klikket med en gang.

– Vi lo av småting som for eksempel om hvordan menn vrir opp kjøkkenkluten på en annen måte enn kvinner.

unghjelpereldre-61Kjente du mange eldre mennesker fra før?
Yusra: Nei, veldig få.

– Jeg kjenner ingen gamle mennesker sånn som jeg kjenner Gunnar.

Kjente du mange unge mennesker fra før?
Gunnar: – Ja, jeg snakker egentlig med alle slags mennesker som vil snakke med meg, så lenge de oppfører seg som folk.

Hva har du lært av Gunnar?
Yusra: – Jeg har lært at det fortsatt finnes eldre som har et åpent sinn og som er åpne for andre kulturer. Og så har jeg jo lært sånne småting som man må passe på når man rydder huset, for eksempel at man må tørke støv over dørkarmene.

Hva har du lært av Yusra?
Gunnar: – Mye. Vi har snakket en del om religion, blant annet. Jeg har lest og hørt en del men ikke fått det personlig på denne måten.

Vil dere anbefale Ung hjelper eldre til andre?
Yusra: – Ja, selvfølgelig. Selv om man føler seg sliten når man kommer på jobb så går man fra jobb lettet og med et smil.

Gunnar: – Ja, og spesielt Yusra. Det kunne ikke ha vært noen bedre her. Yusra er et gjennomgodt menneske man kan stole på, og hun er ærlig og redelig. Jeg kan ikke annet enn å skryte når jeg er på pensjonistmøter eller astmamøter.

– Hun får absolutt den beste karakteren noen kunne ha fått.

Les flere intervjuer med ungdom som har jobb gjennom Aktiv i Grorud

Tekst: Ida Marlene Aasegg Johnsen
Foto: Mari Petersen Nordby