UNG HJELPER ELDRE: HANNE OG KARI

Her kan du lese om Hanne Eriksen (16) som hver mandag er på besøk hos Kari Lyngstadaas.
idajohnsen-uhe2Hvordan er en vanlig arbeidsdag?
Hanne: – Det kan være litt forskjellig, Kari prøver å holde det variert. Jeg er mye i hagen om våren og mest inne om vinteren. Jeg kan for eksempel brette sengetøy eller vaske kjøleskapet. I fjor gikk vi en del på tur til en benk oppe her, og så spiller vi Yatzy.

Kari: – Ja hun skal jo ha litt opplæring på hvordan ting fungerer også.

Hva er det som er så bra med Kari?
Hanne: – Hun er veldig livlig og det er aldri kjedelig på jobb. Mandager på skolen pleier å være lange dager, men det er alltid hyggelig å komme hit. Jeg trenger ikke nødvendigvis å snakke så mye heller, for Kari holder meg med selskap.

Hva er det som er så bra med Hanne?
Kari: – Det er jo nesten mest kos, men så gjør hun ganske mye nyttig også. Hun hjelper meg blant annet med å legge sammen dynetrekk og sånne ting som jeg ikke klarer. Hun trenger ikke å gjøre noen tunge ting da, men mer ting som er tilpasset en ungdom.

– Og jeg vet hvor grensen går – det er ikke noe snømåking her!

Hva tenkte dere om dette før oppstart?
Hanne: – Jeg fikk reklame på skolen der det sto om jobb for ungdommer, og det er jo veldig vanskelig for en i 10. klasse å få seg jobb. Jeg bestemte meg for å søke, og så kom jeg på jobbintervju og endte opp hos Kari.

– Jeg husker jeg var veldig nervøs første dagen.

Kari: – Jeg så en reklame i lokalavisen og tenkte mest sånn sosialt og at dette ikke kunne bli så altfor vanskelig. Så ønsket jeg meg en jente.

Kjente du mange eldre mennesker fra før?
Hanne: – Ikke utenom familie. Jeg pleier å gå til bestemor og spise middag hver uke, da.

Kjente du mange unge mennesker fra før?
Kari: – Ja. Jeg har jobbet som lærer på ungdomsskolen i over 30 år, og så har jeg åtte barnebarn og et bonusbarn.

Hva har du lært av Kari?
Hanne: – Jeg har lært å tilpasse meg folk i forskjellige aldre. Jeg har også lært mye om hvordan jobbmiljøet fungerer, alt fra det å skrive timelister og dra på møter til det å være presis. Jeg har planta en del planter, og det har jeg aldri gjort før. Og heller ikke vaska kjøleskap!

– Det føles ikke som om jeg er på jobb – på en positiv måte!

Hva har du lært av Hanne?
Kari: – Jeg har fått mer respekt for så unge mennesker, spesielt det at hun klarer å være presis og at det blir gjort på en ordentlig måte hvis hun er borte.

Vil dere anbefale Ung hjelper eldre til andre?
Hanne: – Ja absolutt, på alle mulige måter.

– Du føler deg litt voksen når du skriver timelista di.

Samtidig kan man være litt barn også, hva mer kan man ønske seg?

Kari: – Ja, noen venninner av meg er til og med litt misunnelige. Flott at bydel Grorud har et sånt tilbud til de yngste ved siden av skolen.

Les flere intervjuer med ungdom som har jobb gjennom Aktiv i Grorud

Tekst og foto: Ida Marlene Aasegg Johnsen